Variabel – regning med variabel

Variabel er når man skal plusse, minusse, gange og dividere hvor der også er bogstaver.

Man har variabler, fordi en variabel er noget som kan skifte størrelse eller værdi. Det kan være at man har en trekant, og skal have regnet noget ud ved den. Der kan man bruge en “ligning” som fx ½*h*g til arealet. Der har man to variabler, nemlig h og g.

Rigtig mange gange bruger man h, som en variabel til højden i en trekant. Da det giver rigtig godt mening, de starter begge med h. Det giver lige så god mening med g for grundlinje.

Både h og g, er variabler da de kan være forskellige størrelser, “tal”. De kan altså begge variere i størrelse, variere betyder at det kan ændre sig. Det er derfor de er variabler.

Den variabel som flest kender er x. Det er den variabel som bliver brugt aller mest. Det gør den, fordi man i skoler og nogle virksomheder regner/bruger ligninger. Det er variablen man skal løse, fx variablen i  ligningen 2x+5=16 . D.v.s. at man skal finde ud af hvad variablen x er lige der. I en anden ligning 4x-3=2x+5 skal man stadig finde ud af hvad x er. Og x er ikke den samme i den første og sidste ligning. Men man skal stadig finde x i dem begge. x er altså forskellige tal.

Man kan også have variabler i forskifter til nogle grafer. Man kan få en foreskrift y=3x+5. Hvor der er to forskellige variabler, x og y. Der er en variabel og en afhængig variabel. x er variabel og y er afhængig variabel. y er afhængig af hvad x er. D.v.s. at hvis x er 4 så skal y være 17. Det skal y være, fordi den er afhængig af x. Og det er derfor x der bestemmer hvad y er.

Afhængig variabel er et bogstav som skal være et tal, fordi der er en variabel som bestemmer over den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *